2009.05.04.
13:47

Írta: Mo21

Elveszítheti-e Orbán újra a választásokat?

 

Amikor 2002-ben Orbán elvesztette a választásokat, senki nem hitt a szemének. Csalásra gyanakodtak, annyira képtelenségnek tűnt. Amikor 2006-ban történt, az okozott volna meglepetést, ha megnyeri. 2010-ben úgy látszik, nem tudja elveszíteni, mégis az agyunk hátuljában valaki azt suttogja, nem képes nyerni, valahogy nem illik bele a képbe, hogy újra nyerjen. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne nyerjen, csak egyszerűen az elmúlt éveket tekintve nehéz hinni a győzelmében. Hiába látszik minden tökéletesnek.
A Fidesz szavazótábora szépen növekszik, soha ennyi ember nem mondta, hogy rájuk adná voksát. Az is igaz, soha ennyire heterogén nem volt ez a tábor, és nem volt benne ennyi értékrend zavar. A hagyományos ex-MDF-es szavazókon kívül ott vannak a mélyen baloldali, kádári nosztalgiával rendelkezők is. A két csoport értékrendjének kibékíthetetlen ellentétben kéne állnia egymással. Egyetlen dolog, azonban biztos közös bennük, utálják a szocialista kormányokat, persze leginkább Gyurcsányt. Amennyiben tényszerűen nézzük a Fidesz baloldali szavazói nem a Fideszre szavaznak, csupán a másik oldal ellen. Csúnya szóval protest szavazók.
 
Kevesebb stabil szavazó
Ebben az értelemben, a Fidesz szavazók kemény magja kisebb mint 2002-ben volt. A meggyőződéses szavazók száma, akkor 2 millió körül lehetett, ma ez nem lehet több 1,7 milliónál. Ebből a szavazói csapatból ugyanis két jelentős réteg távozott. A Jobbikosok és akik nem tudták Orbánt balra húzódásban követni, mondjuk így a legmeggyőződésesebb polgári gondolkodásúak.. Közöttük sok az értelmiségi. A közvélemény kutatók szerint a Fidesznek ma közel 3 milliós a szavazó tábora. Ók azonban nem túl elégedettek. Amikor a Fidesz tevékenységéről kérdezik őket közepesnél gyengébb osztályzatot adnak. Ráadásul a Fidesz, törzsszavazóinak nem sokat kommunikált eddig, inkább csak az újaknak. Így a régi szavazóknak magukat kell meggyőzni, hogy a Fidesz kommunikációja és taktikája helyes. A taktika közismert. Mivel úgysem tudnak a kormánnyal elégedetlenek másra szavazni, ezért jobb nem mondani semmit, akkor nem váltunk ki ellenérzést magunkkal szemben és nem rólunk folyik a közbeszéd, hanem a kormány tehetetlenségéről. A taktika működni látszik, de azért érdemes kicsit megvakarni, mi van a máz alatt.
 
Baloldalibb Fidesz tábor
A Fidesz erős bázisa gyengül, a gyenge erősödik, az újak nem válnak elkötelezetté, nyitottak maradnak egy esetleges váltásra.
Itt van Orbán legnagyobb elszalasztott lehetősége. Ezek a szavazók a szocialisták ellen szavaznak, akkor is, ha Orbán nem üzen nekik semmit. Nem azért mentek át a Fideszhez, mert most baloldalibb a kommunikációja (ezt 2006-os választás ezt bizonyította), hanem mert elegük lett a szocialistákból. A Fidesz mégis szinte csak nekik kommunikál, annak ellenére, hogy ezzel erős táborából szavazatokat veszít. Erre egyáltalán nem lett volna szüksége, sőt ezekből a szavazókból is erős bázisát tudta volna erősíteni és értékrendjüket átformálni, ha nem folytat baloldalibb kommunikációt. Aki ugyanis hozzám jön, annak nem kell megmagyaráznom miért jött. Az magyarázza meg magának. Annak megindoklását a kognitív disszonancia elvégzi. Ez az emberi gondolkodás és énkép egyik legfontosabb jelensége. Nem vagyunk képesek sokáig elviselni, hogy gondolkodásunk és tetteink között ellentmondás legyen. (Kivéve a politikusok) Ha tehát azt mondjuk Orbánra szavazunk, akkor el is kell hinnünk, amit mond nekünk. Orbán, azonban, ahelyett, az új érkezőkre bízta volna maguk meggyőzését, ő kezdett bele és ezzel saját korábbi táborát kényszerítette, hogy meggyőzze magát, tetszik nekik a baloldalibb szöveg. A polgári tábor ezáltal, ma baloldalibbá vált, nehezen, de elfogadta az új szöveget. Midenkinek vannak ismerősei, akik a rendszerváltás óta jobboldaliak és ma a gondolkodó államról, a szociális biztonságról beszélnek. A kognitív disszonancia tehát átnevelte a polgári szavazókat, ahelyett, hogy az új tábor szavazói közelített volna az ő gondolkodásukhoz. Ez olyan, mintha az Opelből kiábrándult fogyasztónak, amikor Fordra akar áttérni, a Ford egy Opel modell koppintását adná el. Ez lenne a legjobb lehetősége, hogy a fogyasztó meggyőzze magát a Ford jobb, mint az Opel, de az ajánlattal azt erősítem benne, rosszul döntött, mert az Opel jobb, mint a Ford, hiszen a Ford is ezt adja el neki.
 
A Jobbik és a szuperprotest szavazók
A semmit nem mondok, mert úgy sincs kire szavazni stratégia másik nyertese a Jobbik. Részben a Fidesz ellen fordult saját stratégiája, ugyanis ebben az esetben az irányítás nincs a párt kezében. A protest szavazók tömegei, nem arra szavaznak, aki a legokosabbnak látszik, akiről legjobban elhiszik, hogy megoldja az ország gondjait, hanem akire lehet, ha lehet másra is, akkor arra is szavaznak. Mivel eddig csak egy lehetőség volt, a Fidesznek kedvezett a stratégia. Ez a stratégia, azonban nem adott konkrét reményt az embereknek, hogy a szocialisták bukásával tényleg jobb lehet, ezért megjelent egy szuperprotest szavazói réteg, aki elutasítja a teljes politikai rendszert. A Jobbik üzenete éppen ez, ezért e csoport legvérmesebb néhány százezres részéből alakult ki szavazó tábora. Ezért a fejleményért csak a jelenlegi elit okolhatja magát, a Jobbik stratégiája nem változott, csak a körülmények. Az EU választások után a Jobbik megkerülhetetlen tényezővé válik. Ma már késő ez ellen bármit is tenni, a betiltás vagy hasonló törvényi korlátozások még inkább olajat öntenek a tűzre. A Jobbik az EU választásokon 10 százalék körüli eredményt ér el és két képviselőt juttat az EU parlamentbe. Ezzel a Jobbik legitimálja magát és több előnyhöz jut, ami a Fidesz számára mind hátrányok.
1. Az érvelés, hogy aki a Jobbikra szavaz, annak szavazata elveszik, nem állja meg többé a helyét.
2. EU képviselőik sokkal nagyobb média nyilvánosságot élveznek majd, mint korábban. Megjósolható, hogy sokkal többet lesznek itthon a képviselőik, mint Brüsszelben.
3. Elérték, azt, ami Orbán álma volt, tőlük jobbra nincs párt. Így, ha képesek stratégiát váltani és elkezdenek óvatosan a jobboldal közepe felé húzódni, folyamatosan morzsolhatják a Fidesz táborát. Ezzel, megnyílik az út akár a 25%-os szavazati arányig is. (Ezt úgy kell érelmezni, mint egy deviza technikai elemzést. Amikor egy deviza áttör egy szintet, megnyílik az út egy másik szintig. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy el is éri.) Ehhez azonban markáns megoldás központú programmal és antikkorrupciós kommunikációval kell előállniuk.
4. A Jobbik előretörésével megnyílt a lehetőség az SZDSZ feltámadására. Az amúgy biztos kieső párt így újra megmenthet 5,5 százaléknyi baloldali szavazatot, persze sokkal nagyobb az esély, hogy az ő bázisán más jut be a parlamentbe.
5. A jó választási eredmény után megindulnak a támogatók és karrierre vágyók a Jobbik felé.
(A Jobbik erősödésének azonban megvannak a határai, a párt ugyanis mai szervezetével nagyon könnyen provokálható, belehajszolható valami olyan kijelentésbe, vagy tettbe, ami véget vethet sikertörténetüknek.)
 
1,5 millió sötét ló
A teljes politikai rendszerből kiábrándultak maradék része, ma választók egyik legerősebb csoportja. Nagy gondjuk, hogy nincs kire szavazniuk. A kisebb pártok egyelőre nem tudtak benyomulni az országos médiába és a hazai média viszonyokat ismerve ez nem is fog sikerülni nekik, mert a média jó része párt médiaként funkcionál. Ez adja a két nagy párt magabiztosságát.
Ez kb. 1,5 millió szavazó, akik el szoktak menni választani, de ma nem tudják kire szavaznának. Ez a csoport önmagában el tudja dönteni a választásokat. A Fidesz ellen és mellette is. Amennyiben a Fideszt úgy vág neki 2010-nek, hogy nem tudja ez a réteg kire szavaz, az megint csak ugrás lesz a sötétbe. Egyetlen időközi választáson elért szavazatszám sem lenne elegendő egy országos kampányban a győzelemhez.
Ezek a szavazók nagyon rövid idő alatt képesek lennének egy új formációval azonosulni, mert ők is úgy vannak, mint az MSZP protest szavazók, bárki csak ne a jelenlegiek közül legyen.
 
Változás, elég volt
Van még egy gyenge pontja a Fidesz mostanában felmerült üzeneteinek. Ez a változás és az elég volt. Veszélyes üzenet. Amennyiben azt kommunikálják, hogy meg kell változtatni az egész politikai és társadalmi berendezkedést, az új irányhoz, új emberek kellenek - ahogy azt Orbán évértékelőjében mondta - akkor egy hiteles politikai erő könnyen megkérdezheti, és kik azok? Erre egy csapat, amelyik 1988 óta van a magyar politika élvonalában, nehezen válaszolhatja, azt, íme Mi vagyunk!
Ezzel a stratégiával a Fidesz akár ellenfeleit is segítheti, amennyiben azok képesek valóban új irányt és arcokat találni.
 
50 százalék alatt
Mindennek ellenére, innen elbukni még így is művészet lenne, de 2005-ben is azt gondoltuk a Fidesz nem veszíthet és egy évvel később nem hittük, hogy nyerhet. A Fidesz még nagyon rossz szereplés esetén is a legnagyobb párt lesz a parlamentben, de előállhat olyan helyzet, amiben 50 százalék alatt marad. Egy 10%-os Jobbikkal és 5%-os Szdsz-szel vagy még inkább az ő szavazóbázisukon egy másik párttal (pl. LMP), az MSZP, szerezhet 37 százalékot. Így meglehetősen fura helyzet állna elő. Kormányt a Jobbikkal alakíthatna a Fidesz. Sok sikert!
A legvalószínűbb forgatókönyv, természetesen továbbra is az, hogy az MSZP-t megbüntetik az emberek, az elmúlt évekbeli tragikus kormányzásukért, de az ördög, ahogy 2002 óta, most sem alszik.

 

9 komment

Címkék: választás orbán fidesz protest jobbik 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag21.blog.hu/api/trackback/id/tr91102203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyittlakó (törölt) 2009.05.05. 15:13:15

A Fidesz 20 éve csak Orbánt tudja felmutatni, annak ellenére, hogy kétszer megbukott a parlamenti választásokon, és 1998-ban mint miniszterelnök-jelölt még Horn Gyulát sem tudta legyőzni. Átlagos értékrenddel rendelkező demokrata nem szavaz negyed századra bebetonozott elnök-politikusokra.

Miliko Enoki 2009.05.05. 15:18:44

Orbán 2006-ban azt mondta, ha nem ők nyernek, lemond...
Ááá nem hazudott nagyot!

millesei (törölt) 2009.05.05. 16:19:11

A felmérések sz..t sem érnek. Ez már sokszor bebizonyosodott. Legjobban ez a kérdés mutatja a leendő eredményt: kit tart alkalmasabb min.elnöknek? Eléggé meglepő szokott lenni a válasz.
A limitátugrásos rész vonatkozhat az LMP-re is akár.
Nem tudom nem beírni ide: választani nem csak a szavazócédulán szereplők közül lehet, érvénytelen szavazatok leadásával (egy kritikus mennyiség felett) ki lehet fejezni a teljes elutasítást is.
Bocs, ez a vesszőparipám...:)

ötvenszázalék 2009.05.05. 16:47:44

Az ördög ébren van, személyesen Habony Úr képviseletében. Megjelent hétvégén az új kampány, leesett az állam. A 2006 os Habony féle depressziókampány folytatása tárult fel előttem, elég, szomorúak vagyunk, nem jó, minden szar, azok a szemetek, ellopták, csalnak, hazudnak .....

ez így nem fog menni. Ki a f***** akar még több ilyen negatív hatást az életébe, ezzel lehet azonosulni, mint például anyám is így tette, teszi már évek óta, be is vonzza ezzel az attitűddel a szar dolgokat rendszeresen. Az csak hab a tortán, hogy az eu meg sem jelenik egyelőre, olyan, mintha most ogy választások lennének. vicc. Miért nem lehetett mondjuk egy olyat, hogy Magyarország az EU támogatások 5% át hívta le eddig sikeresen. Ha szeretné, hogy hatékonyabban képviseljék Önt, és MO-t az eu ban.... Már csiszolom az ereimet,,,,....

MACISAJT 2009.05.05. 22:17:21

Ennyi marhaságot még elolvasni is fárasztó..:P

A fene érti, most akkor Orbánnak a jobbszélre kéne behúzodnia,hogy el ne veszítsen kétszázezer potenciális jobbikost?
Miközben maga a szerző is elismeri, középen vagy 1,5 millió bizonytalan ?:P

Hanem egy mondatra csak reagálni kell:
"Így meglehetősen fura helyzet állna elő. Kormányt a Jobbikkal alakíthatna a Fidesz. Sok sikert!"

Régóta mondogatom, lassan a ballibeknek rá kell jönniük hogy nekik tulajdonképpen szeretniük kell Orbánt..:D
Különben megkaphatják a Jobbikot, oszt nézhetik magukat...

Mo21 2009.05.10. 10:35:42

@MACISAJT: Ez az egész ma még csak spekuláció, elég gyorsan eldől, hogy mi igaz belőle, ugyanis itt a nyakunkon a választás. A jobbszél és Orbán kérdése nagyon sarkalatos, mert Viktor mondogatta, hogy csak úgy lehet biztosan nyerni, ha tőle jobbra nincs párt. Hát most van és így rizikós a helyzete és több esélyt látok a 47 százalékra, mint a 60-ra.

drma 2009.05.26. 23:49:49

csak az a kérdés milyen nem "baloldali" programmal lehet nyerni Magyarországon ,ahol az emberek több mint 60 %a /állitólag/ szerint jobb volt a Kádár korszak.

Mo21 2009.05.27. 06:44:43

@drma: A válság lényege épp az lenne, hogy most az emberek mindent elfogadnak, csak ez ne legyen. Itt volt a nagy lehetőség, hogy átformáljuk őket. Orbán is azt gondolja, amit Te és ezért nyomja a hülye dumáját, pedig most, amikor a szocik ennyire kész vannak bármit mondhatna. Sajnos ez a történelmi esély elszaladni látszik. Az szinte biztos, hogy a mainál jobb lesz az ország, de hogy mennyivel az kérdés.
süti beállítások módosítása