2011.05.04.
07:51

Írta: Mo21

54 év, az infarktus kora - A kormány levelezik

Komoly infarktus hullámot indíthat el az 54 évesen kirúgottak között a Fidesz 55 év felettiek védelméről szóló ötlete. Abban reménykedjünk csak, hogy a kamu konzultáció eredménye már előre megvan és azt a racionalitás mozgatja. Bízhatunk benne, hogy a Fidesz vezetői nem hülyék, ők is tisztában vannak vele, hogy a politikai levelezés, vagy konzultáció nem mond semmit az emberek valódi véleményéről. Ez a politikai marketing része és ezzel nincs is semmi baj. Csak nehogy irracionális döntéseket akarjanak vele megindokolni.

 

A Fidesz levelezik, már megint. Tudjuk, hogy ezek a kérdőívek nem jelentenek mást, mint politikai marketinget. Ehhez a Fidesznek joga van. Csináljon marketinget, mert még ha nem lenne kétharmada, akkor is megteheti. De jobb ha tudjuk, ez semmilyen módon nem reprezentálja az emberek véleményét. Ezt sokkal inkább megteszi akár egy 600 fős telefonos mintán elvégzett közvélemény kutatás, de egy 1200 fős már teljesen hiteles eredményt ad. A dolog ki lett már a világban többször próbálva. Amerikában több millió válasz érkezett (még az őskorban) az egyik lap elnökválasztással kapcsolatos kérdéseire. Ennek ellenére az eredmény teljesen fals volt. Ezzel szemben a 300 milliós Amerikában egy 1200 fős minta helyes eredményt ad.

A kormány levelezése esetén könnyen befolyásolható az eredmény, sőt akár manipulálható is. Ha nem lesznek nyilvánosak az adatok ez még könnyebb. Az alkotmányos levelezésnél is megmozdult a polgári körös világ. Itt sem lesz másként. Ezzel sincs azonban nagyobb baj, mert ez is a politikai marketing része. Sokkal aggasztóbb, ha véletlenül olyan kérdésekben, mint az 55 év fölötti védett kor esetleg pozitív választ szülne a „nép”.

A kérdések többsége teljesen lényegtelen, akár választási szlogen is lehetne egy plakáton. Még olyan is akad közötte, aminél kíváncsi lennék egy közvélemény kutatás esetén az eredményre és némelyek komoly társadalmi kérdéseket is takarnak. Az 55 éves védett kor azonban elég veszélyes. Kb. olyan, mint az adóváltozások. Olyan folyamatokat indítanak el, amiket nem tud kontrollálni az állam, csupán újabb bürokratikus őrültségekkel tudja növelni a káoszt. Valahogy úgy, ahogy az adóváltozásokat bérkommandóval akarja kompenzálni. Egy ilyen változás esetén az 55 év fölötti dolgozók óriási terhet jelenthetnének a vállalkozásokon, ezért mindenki meg szeretne szabadulni tőlük, mielőtt a védett korba kerülnek. Ez komoly nyomást helyezne az 55 alatti társadalomra. A kormány persze megpróbálhatna nyomást gyakorolni a cégekre, újabb szabályokat gyártani, esetleg nem engednék, hogy pályázatokon induljanak az ilyen cégek. Csupa rossz megoldás és a munkavállalókért való aggódás éles ellentétben álla az utóbb bejelentett őket sújtó intézkedésekkel. Egyik kezünkkel adunk a másikkal elveszünk?  

Csak egyetlen valódi eredmény látszik. Ez az 55 év alattiak körében a stressz okozta betegségek növekedése, egy jó kis infarktus hullám lehetne. Aki tehát védeni akarja 55 év alatt szeretteit, ragadjon majd tollat és mondjon nemet a védett korra. Amúgy is érdemes írni, és nem csak azért, mert növeljük a Posta bevételeit, de hátha tényleg elolvassa valaki és végre észhez tér. Habár azért erre kevés lehetőséget látok.

1 komment

Címkék: konzultáció év kor védett 55

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag21.blog.hu/api/trackback/id/tr492876226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2011.06.07. 22:04:18

Egy csomó olyan törvény van, ami a "halmazon kívülieket" kifejezetten hátrányosan érinti, és nem a leginkább rászorulókon segít.

Itt is az van, hogy aki már elmúlt 55 és van munkahelye, annak jó. De aki elmúlt 45 és munkát keres, az nem fog kapni.

Hasonló van a terhesség-gyerekszülés témában is. A munkahelynek baromi nagy rizikó egy szülő nő, mert elmegy veszélyeztetett terhesként betegszabadság/táppénzre, az a munkáltatónak is kiadás - akár fél évig. Utána a GYED idejére (az otthonlét idejére) is megilleti az anyát a fizetett szabadság (ezt most tervezik fél évre rövidíteni), tehát ha visszajön, akkor rögtön két hónap szabira jön vissza, ami ismét a munkaadónak kiadás. Ennek folyományaként a nőket nem szívesen alkalmazzák, tehát akinek nincs munkája, annak szívás. A gyerekvállalási kedvet nem egyértelműen növeli, mert a GYES-nél jóval nagyobb összegű GYED-hez egy év munkaviszony kell, tehát az egyetem után először munkahelykeresésre ösztönöz, utána azért vár egy kicsit a nő, hogy ne csak határozott idejű munkaviszonya legyen, utána meg már egy gyerek fér csak be.
süti beállítások módosítása